Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Трябва ли да има закон за лобизма?

Линка Тонева от Прозрачност без граници и Максим Бехар, PR експерт, в Светът е бизнес, 03.10.2016

21:16 | 3 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Линка Тонева от Прозрачност без граници и Максим Бехар, PR  експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Линка Тонева от Прозрачност без граници и Максим Бехар, PR експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необходима е тотална прозрачност на всички обсъждания преди да се вземе едно решение и освен това тези обсъждания трябва да стават публично и в тях да участват граждани и неправителствени организации. Пълната прозрачност ще доведе до отпадане на необходимостта да има закон за лобизма. Прозрачността е единственият начин да преборим корупцията. Това каза PR експертът Максим Бехар в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него не трябва да има такъв закон, но да има регистър на хората, които се отъждествяват като професионални лобисти. 

"От друга страна социалните медии и новият свят сложиха лобизма в ъгъла. Този бизнес, който от преди 100 години се нарича така, вече не съществува. До 10 години лобизмът ще си е отишъл безвъзвратно", посочи още експертът.

Прозрачността е един от аспектите на проблема, а другите, не по-малко важни, са почтеността на процеса на влияние и равнопоставеността, откритите канали за достъп на различни интереси – корпоративни, граждански, по-широки обществени. Това каза на свой ред Линка Тонева от "Прозрачност без граници". Според нея проблемът у нас е не просто лобирането като професионална дейност, а влиянието - изсветляването на влиянието върху политиката, изсветляването на отношенията между политика и бизнес.

По думите на Тонева е необходимо да се въведе ясна дефиниция на това какво е лобиране. Според нея мястото и ролята на саморегулацията също са от изключителна важност за професионалните лобисти. 

Целия разговор може да видите във видеото: