Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Киряков: Очаквам от Радев много по-радикални действия по ключовите проблеми

Георги Киряков, политолог, "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria, 06.12.2021

21:10 | 6 декември 2021
Обновен: 21:33 | 6 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Имената в бъдещия кабинет ще си останат предпоследни, докато не се подпише програмата за управление на страната. Това беше и едно от най-важните условия - първо да се постигнат всички възможни договорки за управлението на страната, за целите, които се поставят, за стъпките, които трябва да се предприемат в началото на управлението и след това да се мисли вече и за структура на Министерски съвет и за имената. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Важното е да се носи политическата отговорност за управлението на страната. Много важно решение, което е ново за българския политически живот, всеки, който бъде посочен за министър и бъде избран, да си избере екипа. Не, както до сега се е правило, коалиционно споразумение за взаимен контрол - под министъра се слагаха заместник-министри от различните партии". 

Сега вече ще се знае ако една партия е поела съответното министерство, то тя ще носи цялата отговорност за управлението на този огромен ресурс, каза гостът. "Говоря за човешки ресурс, и за финансов ресурс, и за властови ресурс".

Всички политически сили, които влизат в коалиция в момента, са незаобиковими фактори, защото без нито една от тях не може да се направи трайно мнозинство, каза Киряков. "Подкрепям напълно тезата, че настъпва краят на прехода и се сменя цялата генерация в политиката. Подкрепям напълно тази теза. Краят на прехода настъпва, когато видим ясно очертана визия в България да се нормализират демократичните процеси, да се върви стапка по стъпка към това, което се прави например в Германия". 

Очаквам от президента Радев много по-радикални действия по отношение на ключовите проблеми, които той сам постави по време на предишния си мандат. А именно борбата с корупцията. Виждаме съпротивата от страна на прокуратурата и на главния прокурор и тя ще продължи да е такава".

Виждаме нежеланието, включително у Кирил Петков и Асен Василев, особено у Кирил Петков, да се предприемат радикални действия за промяна на този модел, каза Георги Киряков. "Имаше такива индикации по време на предизборната кампания, имаше и след изборите, но последните му изказвания са доста по-умерени в това отношение. Признава, че много трудно може да се върви към смяна на главния прокурор без да се изпълнят тези и тези условия. Говорим за конституционно мнозинство, за мандата, който прокурорът има. Но всичко е въпрос на приоритети и желание на президента да предприеме радикални действия".

Има ли сигурни имена и изненади в спряганите имена за министри в бъдещия коалиционен кабинет? Има ли квота президентът Радев в новото правителство? Успяха ли да се еманципират и да станат самостоятелни политически играчи лидерите на "Продължаваме промяната"? Каква е фундаменталната разлика между сегашното евентуално коалиционно управление и "Тройната коалиция" от миналото? Трябва ли да има съкращаване на администрацията, кога и как трябва да се случи това? Какво ще се запомни от първия работен ден на новото Народно събрание? Какво да очакваме от президента Радев във втория си мандат?

Повече вижте във видеото.