Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Китай няма да използва редките метали в конфликта със САЩ

Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, Светът е бизнес, 06.06.2019

21:00 | 6 юни 2019
Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria
Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Не мисля, че Китай ще спре износа и доставките на редки метали към САЩ, защото това ще доведе до негативни последици за Китай. Американското министерство на търговията биха предприели ответни стъпки, но те не биха решили проблема. Инвестициите в минната индустрия, докато се стигне до добив и преработка на елементите, отнемат дълъг период от време, например до 10 години. Това коментира Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Китай контролира над 70% от добива и световната търговия на редките метали, които са 17 на брой. Те са стратегически продукт, защото се използват нашироко във високите технологии, електрониката, строителството на ракети. През 2018 г. са произведени около 170 000 тона общо. 120 000 тона от тях са произведени от Китай. Концентрацията им на определени места е много ниска, но изцяло като количество те не са толкова редки. Проблемът с тях е, че те са в рудата на някой друг метал в малки количества и за да се извлекат, следва да се използват специални, обикновено токсични технологии".

Процесът е трудоемък и скъп, уточни Алекс Нестор. "Затова този процес се случва в Китай. Истина е, че 80% от необходимите за индустрията на САЩ елементи за редките метали са внос от Китай. През 2018 г. САЩ са внесли редки метали на стойност около 160 млн. долара", допълни той.

Редките метали като геостратегическо оръжие

В периода 2010-2011 г. Китай временно забрани продажбата на тези метали за Япония, посочи Нестор. "Имаше дискусии в Световната търговска организация на тази тема. ЕС през 2010 г. излезе с доклад за 14 стратегически редки елемента от особено значение за европейската индустрия. Преди 2010 г. политиката на ЕС не бе приятелска спрямо минната индустрия", изтъкна той.

"Китайците настъпват много агресивно в Африка по отношение на концесиите. Тези редки метали се характеризират със силна магнетичност и много добри оптични свойства и затова имат голямо приложение във високите технологии, което прави продуктите по-леки и ефективни".

Мисля, че ще се стигне до споразумение между САЩ и Китай, твърди гостът. Китай не може да се откаже от американския пазар, убеден е той.

Очаквайте видео материал с целия разговор.