Investbook - архив

Взаимните фондове са много добра възможност за инвестиране

Управителят на КредитЦентър Тихомир Тошев в Investbook, 08.09.2016

21:37 | 8 септември 2016
Автор: Севделина Илиева
Управителят на КредитЦентър Тихомир Тошев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Управителят на КредитЦентър Тихомир Тошев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българите не са добре запознати с възможностите къде да вложат парите си и затова депозитите продължават да нарастват, макар да не предлагат добри лихви. Българинът не е много склонен да прави инвестиции и затова основни остават тези в недвижими имоти. Това каза управителят на КредитЦентър Тихомир Тошев в ефира на Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Експертът препоръча инвестирането във взаимни фондове, които са на първо място в развитите европейски страни. Като друга възможност той предложи застраховките живот

Тошев коментира новината, че средната лихва по кредитните карти e 19%. "Ако погледнем офертите на различните банки по кредитните карти, ще видим, че лихвите се движат между 14,5 и 22%. Нормално е да са толкова високи, защото кредитната карта не е кредит, тя не е продукт, който да изтеглим и всеки месец да плащаме вноска и лихва по него. Тя е инструмент, който може да ни е много полезен, ако го управляваме правилно", подчерта експертът, допълвайки, че тези стойности са сравними с европейските. 

По думите му финансовата култура на българина се е подобрила значително от годините преди кризата от 2008. "Хората, които днес теглят кредити, са доста по-подготвени и информирани, обмислят добре и слушат съветите, които им даваме", обясни Тошев. 

Той посочи също, че през последните 6 месеца има сериозно раздвижване на потребителското кредитиране, като най-много средства се теглят за ремонт и закупуване на автомобил. Все повече българи започват да си позволяват кредити за неща извън основните им нужди например за пътуване или образование на децата в чужбина.