Айкидото като начин за повишаване на ефективността в бизнеса

Ангелина Иванова, управляващ съдружник в Heat Development Solutions, Investbook, 22.03.2018

20:26 | 22 март 2018
Обновен: 22:46 | 5 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Aikido Training Line e иновативен и доста ефективен метод за учене развиване на лидерските качества. Базира се на тялото, в обучението има място и физическото преживяване. Чрез него хората успяват да отключат потенциала си да го реализират успешно в практиката.

Това коментира в студиото на Investbook с водещ Александър Костадинов управляващият съдружник в Heat Development Solutions Ангелина Иванова.

Фзическото начало, физическото преживяване се използва като метафора, като аналогия, въз основа на която принципите на айкидото се прилагат в бизнес средата.

„Винаги има тема, по която работим. Тя може да е свързана с развитие на лидерските качества, управление на конфликти, повишаване на ефективността и проактивността и др.“

Методът, посочи Иванова, е подходящ не само за висшите мениджъри, но и за тези от средно ниво, както и за важни за компанията служители като специалисти и експерти.

Освен това като базис се използват и основните принципи на айкидото, които са базирани на източната философия, като обучаваните в последствие ги прилагат в реалната бизнес среда.

„Работим с т.нар. център, който е в основата на бойното изкуство. Когато човек е центриран, така да се каже, си тежи на мястото, има по-силно присъствие, когато влезе някъде, хората го забелязват, когато заговори започват да го слушат. Става дума за авторитет, като не говорим за някаква арогантност или надменност“, добави гостът в студиото. 

Докато други методи дават визия за това как да взимаме решения, то Aikido Training Line по-скоро е насочено към това на първо място да имаме правилна преценка, отбеляза още тя.