Европейската икономика е добре санирана

Петър Ганев в lnvestbook, 24.08.2017

23:07 | 24 август 2017
Автор: Кирил Петков
Петър Ганев, старши икономист, ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Ганев, старши икономист, ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изказването на Марио Драги бе големият фокус на срещата на нобеловите лауреати по икономика. Това каза старшият икономист в ИПИ Петър Ганев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Това което ми направи впечатление е първо, очаквано, защита на политиките на централните банки след кризата. Припознаване на много грешки до кризата, както и вярата, че неконвенционалните политики на националните банки са дали резултат". 

Това е в тон с изказването, което ЕК направи в свое съобщение до медиите по повод навършването на 10 години от началото на кризата. Виждам от доста институции да казват - ето, минаха 10 години - справихме се. Такъв е тонът и на други институции отвъд океана, каза Ганев.

В някаква степен е така, подчерта гостът. "Мисля, че "справихме се" от гледна точка на институциите може да се каже в смисъл на гасене на много пожари. Много пожари бяха изгасени и в момента европейската икономика изглежда добре санирана". 

На срещата, която все още се провежда и е шеста поред, има изпратени от Българската макроикономическа асоциация трима млади български учени от Икономическия институт на БАН, от Американския университет, от Нов български университет, допълни събеседникът.