В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Държавите преувеличават с цената на зеления преход, но подценяват цената, която всички ще платим заради климата

Сам Бътлър-Слос, научен сътрудник „Енергийна трансформация“ в Carbon Tracker UK, в предаването "В развитие". 17.09.2021

17:20 | 17 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Има няколко причини за това, че когато заговорим за смекчаване на измененията на климата, основно става дума за “споделяне на трудности" и някакъв вид бреме.  Една от тях е наличието на конкуренция. През последните години тя промени отношението на държавите към изкопаеми горива. Друга причина е , че държавите преувеличават с цената на прехода към зелена икономика, но подценяват цената, която всички ще трябва да платим заради проблемите с климата. Това заяви Сам Бътлър-Слос, научен сътрудник „Енергийна трансформация“ в Carbon Tracker UK, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Логиката, че зеленият преход е по-скоро трудност, отколкото печалба вече ерозира.” 

Сам Бътлър посочи, че от подписването на Парижкото споразумение през 2015 г. много неща са се променили. Цената за възобновяеми енергийни източници вече намалява. Според него, те вече са най-евтиния осигурител на електроенергия. Друг фактор, който се е променил, е настройката на хората към климатичните промени и ефектът, който те могат да имат върху човечеството. 

“В отговор на тези два фактора наблюдаваме обществата, пазарите и бизнесите наистина да реагират. Инвеститорите, след Парижкото споразумение, намаляват рейтинга на изкопаемите горива и влагат в други сектори, а политиците реагират на протестите на хората.” 

Гостът акцентира на факта, че вече 70% от нетните емисии са в целите на международната общност. Той коментира, че се забелязва сериозно покачване в цените на изкопаемите горива, но те контрастират с цените на акциите на компаниите, които ги добиват. 

“Финансовите пазари определено се събуждат, през последния век видяхме как енергийния сектор в S&P 500 да пада с 10%. Индексът на въглищата в САЩ е паднал с 19%. Това означава, че акциите на компаниите за възобновяеми източници се покачват. Инвеститорите определено осъзнават тази възможност.” 

Сам Бътлър заяви в ефира на “В развитие”, че разрастването на ВЕИ скоро ще доведе до сериозно и изобилно количество на електроенергия. То ще задоволи търсенето, а хубавото е, че ВЕИ могат да произвеждат ток във всяка държава. Това ще намали нуждата от внос на електроенергията, което ще намали и нейната цена. 

“Има и значителна печалба от намаляването на замърсяването на въздуха. Около 8 млн. души годишно умират заради замърсен с частици от изкопаеми горива въздух.”

Бътлър е на мнение, че много се говори, че зеленият преход е скъп и няма възможност за търговска реализация. Според него, точно това трябва да се промени и това е нещото, което забавя промяната. Сам Бътлър определи всичко това като “токсична комбинация” от неверни твърдения, която манипулира обществата.