В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Водещите американски индекси изпратиха първата сесия за седмицата със силни понижения

Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, "В развитие", 20.07.2021

13:16 | 20 юли 2021
Обновен: 14:39 | 20 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Водещите американски индекси изпратиха първата сесия за седмицата със силни понижения на фона на подновените притеснения за разпространението на делта варианта на коронавируса и растежа на икономиката. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 725 пункта (2,1%) – най-много от миналия октомври насам, до 33 962,04 пункта. В даден момент понижението достигна 920 пункта, каза Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"От своя страна S&P 500 изтри 1,6% до 4258,52 пункта, като секторите на енергията, финансите и индустрията бяха с най-големите спадове. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite намаля с 1,1% до 14 274,98 пункта, изпращайки пети пореден ден на понижения, което е и най-дългата му поредица от октомври".

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижи до съответно до 1,19% и 1,82%. Осезаем спад имаше и при цената на петрола. И двата водещи сорта поевтиняха с по около 7%. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изтриваха 6,9% от цената си до 68,49 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI – със 7,6% до 66,34 долара за барел.

"Златото също поевтиня, но по-умерено, с 0,2% до 1 811,9 долара за тройунция".

От думите на госта стана ясно, че силен удар са понесли и авиокомпаниите. Акциите на American Airlines загубиха над 4% от цената си. Тези на Delta записаха спад с 3,7 %.

Ключови акции, свързани с икономическото възстановяване също поевтиняха. Тези на Boeing се разделиха с близо 5% от цената си, на General Motors с 2,3%, каза още Веселина Василева.

Пазарният редактор коментира, че въпреки вчерашните разпродажби щетите върху пазара засега остават умерени. S&P 500 все още се намира на 3,5% под последния си рекорд, достигнат миналата седмица, а инвеститорите очакват още силни икономически резултати в рамките на течащия в момента сезон на отчетите.

"Dax и Euro Stoxx 50 също отчетоха най-големите дневни понижения от повече от година, след като страховете от нова вирусна вълна потопиха и европейските борси. Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 2,3%, като акциите в секторите на банките, енергетиката и пътуванията се представиха най-зле. Най-голямо понижение в сектора на пътуванията бе за Carnival със спад в цената от 8,3%".

Британският бенчмарк FTSE се раздели с 2,4%. От своя страна германският показател DAX е надолу с близо 2,8%, а френският CAC – с 2,7%. 

В корпоративен план тази сутрин стана ясно, че най-голямата швейцарска банка UBS постигна сериозен ръст на печалбата през второто тримесечие и по този начин надмина очакванията на анализаторите. Нетната печалба се е увеличила с 63 процента до 2 милиарда долара. Според проучване на банката анализаторите са очаквали средно печалба от 1,34 милиарда долара, каза Василева. 

"Според стратезите основната причина за пониженията са нарастващите страхове от подновяване на избухванията на пандемията, което може да забави икономическото възстановяване. Като цяло специалистите все още не се притесняват от ценовия срив през последните няколко дни, тъй като на пазара не е налице обичайната паника, която съпровожда високите обеми на търговия".

За корекция специалистите говорят, когато се стигне до понижение с поне десет процента в сравнение с последната висока цена. Dax достигна последния си рекорд за всички времена миналата сряда с 15 811 пункта. Така че до ниво от около 14 200 пункта всичко би било в нормалните граници.

Веселина Василева заяви, че инвеститорите очакват с интерес и срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. Президентът на централната банка Кристин Лагард обяви, че на тази дата ще направи преглед на перспективите за паричната политика. От това, наред с други неща, могат да се извлекат условията, при които ключовите лихвени проценти ще се повишат отново в бъдеще.

В същото време централната банка на Китай запази основния лихвен процент непроменен за 15-ти пореден месец, което показва, че тя продължава да поддържа политиката стабилна въпреки скорошния изненадващ ход за добавяне на ликвидност към финансовата система.

"Едногодишният лихвен процент остава на ниво от 3,85% - равнище, на което е от април 2020 г. Петгодишният лихвен процент, също е непроменен на 4,65%".

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.