В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Туризмът в Гърция няма да се възстанови през тази година

Горян Върбанов, съосновател на Българска туристическа платформа Quendoo, В развитие, 15.03.2021

14:29 | 15 март 2021
Обновен: 15:42 | 15 март 2021
Автор: Станислава Цветкова

Не се очаква възстановяване на гръцкия туризъм през тази година. Надяваме се през 2022 г. да имаме по-сериозни приходи и по-голяма активност между България и Гърция. Това заяви Горян Върбанов, съосновател на Българска туристическа платформа Quendoo, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Туристическият сектор в Гърция е много засегнат и ще отнеме доста време, докато се възстанови“.

„Предварителна яснота от гледна точка на това как ще се осъществяват пътуванията е добре дошла и е очаквана от целия бранш. През изминалата година бяхме свидетели на много хаотични мерки, които се взимаха и от Гърция, и от България“, каза Върбанов.

По думите му обаче дали яснотата ще съживи туризма, предстои да се разбере.

„Много хора пътуваха до Гърция миналата година, но спадът беше драстичен – някъде около 70%. От началото на 2021 г. резервациите в Гърция са на минимално ниво“, допълва той.

„Ако трябва да ги сравним с нормалното ниво през 2019 г., не повече от 10% са в момента резервациите“.

„Наблюдава се сериозен трафик в нашата платформа, което значи, че хората имат интерес. Посещенията в нея са с 30% повече в сравнение със същия период на миналата година. Тоест, хората са в очакване на сезона и проучват възможностите, но все още не взимат категорично решение да направят резервация“, пояснява Върбанов.

Според него тази година една част от българите ще предпочетат да почиват на родното Черноморие.

„През 2020 г. имаше хора, които преоткриха България и казваха, че от 10 години не са почивали у нас, но пандемията ги е принудила. И смятам, че тази година също много българи ще предпочетат почивка в страната“.

Гостът коментира и споразумението между Гърция и Израел за облекчаване на ограниченията за пътуване за израелците, които са се ваксинирали срещу Covid-19.

„Самият факт, че трябва да се издават подобни документи, да се проверяват на границата и т.н., отблъсква сериозно количество туристи“, смята Върбанов.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.