В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България се превърна от износител във вносител на енергия заради грешна стратегия

Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures, В развитие, 26.11.2020

13:41 | 26 ноември 2020
Обновен: 14:20 | 26 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

България от износител се превърна във вносител на енергия през тази година поради сгрешената ни стратегия. Това трябва да бъде коригирано, заяви Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„В първата вълна на интерес към ВЕИ бяхме едни от първите, които успяха да постигнат целта си и в следствие на това в България се разви много експертиза в сферата, но когато промениха законите и стана нерентабилно да се строи тук, много от тези компании излязоха в чужбина. Ще бъде жалко, ако не реализираме потенциала си“.

Гостът обясни, че миналата седмица е излязъл доклад, който идентифицира Черно море като много добра зона за потенциални инвестиции във ВЕИ енергия, но добави, че това остава възможност в дългосрочен план.

„Засега европейските страни имат много потенциал за конвенционална ВЕИ енергия. В България има достатъчно за възможности за удовлетворяване на нуждите на населението за следващите десет и повече години“.

Според Енчев засиленият интерес към ВЕИ енергията се дължи на това, че от икономическа гледна точка тази енергия вече е конкурентна и също така все повече се изчерпва потенциалът за конвенционалната енергия.

„От гледна точка на инвестициите във ВЕИ сектора разликата с преди 10-15 години е, че сега е много евтино да се инвестира във възобновяеми източници и единственото, което трябва да направи държавата, е да не пречи на частния сектор“, каза Енчев.

По думите му цялата икономика и енергетика на България трябва да „позеленее“ и това са процеси, които с оглед на Зелената сделка няма как да бъдат избегнати и колкото по-бързо се позиционираме за тях, толкова по-добре

„Трябва да започнем да правим правилни разчети и да изберем най-евтиния ток, а не да си говорим за строеж на нова ядрена електроцентрала“.

Според Енчев създаването на „Зелен съвет“ с представители на държавния и частния сектор е много добра идея.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.