В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Историк: България може да остане сама в спора със Северна Македония

Кирил Илиев, историк, Институт по балканистика при БАН, В развитие, 24.09.2020

14:01 | 24 септември 2020
Обновен: 16:04 | 24 септември 2020
Автор: Николета Рилска

България може да остане сама в спора със Северна Македония. Това мнение изрази Кирил Илиев, историк, Институт по балканистика при Българска академия на науките, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

Илиев направи коментара си в контекста на подкрепата, която гръцкият премиер Кириакос Мицотакис вече изрази към Северна Македония. Той коментира и изказването на германския министър по европейските въпроси Михаел Рот пред БНР, който призова България и Северна Македония към конструктивен подход след меморандума на София срещу антибългарската идеология в Скопие и заяви, че няма да има нови изисквания към Скопие за присъединяване в Европейския съюз. 

Историкът отбеляза, че в България и в Северна Македония има партии и фигури, чиито политически живот се крепи изцяло на македонския въпрос. “В Северна Македония няма политическа партия, която да не използва историята за своя идеология, употребявайки я така, както намери за добре”, заяви Илиев. 

“От македонския въпрос се възползват сили, които искат да дестабилизират България”.

По негови думи проблем на България е, че няма изцяло изчистена концепция за целите, които преследва в Северна Македония. 

“Като цяло България няма целенасочена политика, която да бъде следвана стриктно и да не се отклонява от нея”. 

Според Илиев нерешаването на историческите въпроси ще остави северномакедонците да продължат да мислят всичко най-лошо за България и да приемат негативно страната. 

Гледайте целия разговор във видеото

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук