В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Инвеститорите губят риск апетит и се насочват към долара

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 24.09.2020

12:45 | 24 септември 2020
Обновен: 15:03 | 24 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

На фондовите пазари към края на седмицата се вижда ясно загубата на риск апетит от страна на инвеститорите, както и насочване към долара в търсене на безопасен актив убежище. Това заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Инвеститорите се опасяват, че нарастващите случаи на COVID-19 могат да доведат до нови ограничения за блокиране и да попречат на икономическото възстановяване. В същото време председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл заяви пред Конгреса, че най-голямата икономика в света се нуждае от повече правителствена подкрепа“.

По думите на Магдалена Иванова в сряда на щатската борса най-големи са били разпродажбите при технологичните акции, като сред тях се отличи Tesla, чиито книжа загубиха над 9% от стойността си.

„Борсите в Европа и Азия също регистрират спадове в четвъртък, като загубата на риск апетит се дължи най-вече на растящия брой случаи на заразени с коронавирус по света“.

Главният редактор на bloombergtv.bg обясни, че силният долар от своя страна оказва натиск на стоковите пазари и е сред причините за поевтиняване на петрола и златото.

„Паундът и еврото удариха двумесечно дъно в сряда, като обезценяването им продължава и днес. Турската лира пък достигна ново дъно спрямо американската валута“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.