В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво се променя след отпадането на двустранните договори за защита на инвестициите?

Адв. Димитър Калдамуков, партньор в KDMBLaw, В развитие, 10.09.2020

14:47 | 10 септември 2020
Обновен: 14:49 | 10 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Европейският съюз няма нужда от двустранни споразумения за защита на инвестиции в държави членки, защото европейското право дублира тази защита. Това доведе до сключването на международния договор за анулиране на всички подобни споразумениена на 5 май. Така се поставя акцент върху силата на европейското право и нейната юрисдикция спрямо тази на международните споразумения. Това заяви адв. Димитър Калдамуков, партньор в KDMBLaw, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Европейската комисия полага усилия от поне 10 години да накара отделните държави членки да се откажат от тези споразумения. От правна гледна точка това създава несигурност за инвеститорите и вътрешният правов мир - договорите за функциониране на ЕС и националните закондателства дават тази защита."

По думите на адв. Калдамуков промяната, която ще настъпи от май догодина, се изразява във факта, че инвеститорите от държави членки в друга държава членка няма да могат да разчитат на споразуменията, но неяснотата в целия процес идва откъм висящите арбитражни производстава, които са в процес на разглеждане.

"По принцип международното споразумение предвижда доброволна инциатива към двете страни, за да се разреши висящото производство".


Още по темата и защо не всички държави членки подписаха споразумението за премахване на двустранните договори гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук