В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Възможно е икономическото възстановяване да бъде К-образно

Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, В развитие, 28.08.20

13:50 | 28 август 2020
Обновен: 15:53 | 28 август 2020
Автор: Хюлия Айваз

Възможно е икономическото възстановяване да бъде К-образно, т.е. да протече различно за различните субекти.  Това каза Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Ако погледнем индексите по индустрии, се оказва, че възстановяване е имало само в 3 от тях- технологии, стоки от първа необходимост и комуникации. Всички останали индустрии не са се върнали към растеж от предкризисните нива. А някои дори са значително под тези нива. Индустриалните компании са 10% под върха, а финансовите - 20%. Реално средните акции на пазара са около 20% под върха си.”

Иванов е на мнение, че сегашното състояние на техонологичния сектор и на телекомуникациите в САЩ в сегашната ситуация се различава от ситуацията през 1998-1999г., съпътстваща дотком балона.

“Тогава много от компаниите имаха недоказани бизнес модели, а сега е коренно различно. В момента компаниите са с реални бизнес модели, които освен, че са печеливши, имат и жизнена сила за справяне с кризата. Оценките сега са високи по всякакви измерители, но не говорим за балон, който може да се сравни с 1998-1999г”.

Той смята, че сега е подходяш момент за инвестиране.

“Кризата показва силата на тези предприемачи, които управляват ситуацията добре и възможността за неорганичен растеж на компаниите е много по-голям”.

Иванов посочи дяловото инвестиране като интересен актив. “В момента със съществуващото си портфолио гледаме да използваме кризата като възможност”, добави още той.

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.