В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Индустриалното производство в Турция отчита най-висок ръст от август 2015

Пазарен коментар на Симин Демокан, 08.04.2016

14:21 | 8 април 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Индексът Borsa Istanbul се търгува с леко повишение за първи път от 4 дни. Тази седмица той изтри около 1% от стойността си. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Турция, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Турската лира укрепна спрямо долара за първи път от 4 дни. По-рано лирата изтри днешното покачване, след като съветникът на президента Ердоган Кемил Ертем заяви, че лирата е по-скъпа от необходимото. Тази седмица тя се обезцени с 1.5%, като някои от обезценките бяха повлияни от изказването на икономическия министър Мустафа Елиташ, който заяви, че централната банка трябва драстично да понижи лихвения процент.

Индустриалното производство за февруари се е покачило с почти 6% в сравнение с миналата година, записвайки най-високият си ръст от август 2015 насам. Следващата седмица се очаква да излязат данни за баланса по текущата сметка за февруари, който също показва признаци на подобрение. Очакваме и данните за безработицата, която в момента достига около 11%.

Като цяло, турската икономика показва признаци на устойчивост. През 2015 икономиката нарасна с 4% и така се присъедини към най-добре представящите се развиващи се пазари в света, въпреки политическите трусове и нарастващите заплахи за сигурността.

Вижте целия коментар във видеото: