В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Финансист: Кристин Лагард все още не е отишла по-далеч в мерките си от Драги

Борис Петров, финансист, В развитие, 23.03.2020

14:21 | 23 март 2020

Дори настоящият гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард да не се е приравнила до предшественика си Марио Драги с последното си решение, това ще трябва да се случи, защото предизвикателството, пред което е изправена еврозоната, е не по-малко от това пред Драги. Това каза финансистът Борис Петров в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

“За момента решенията на Лагард са на висота”, посочи Петров. 

Той коментира и мерките на Българската народна банка (БНБ) към настоящата ситуация. Според финансиста те може да са по-сериозни. 

“БНБ има доста добри възможности за реакция. Те трябва да се използват навреме”.

"Мерките в настоящия пакет за 9.3 млрд. лв., който БНБ обяви, се базират на натрупаните в банките резерви, а не на такива, които са на основата на регулаторно облекчаване", обясни Петров.

“БНБ намали единствено контрацикличния буфер и то този, който влиза в действие от есента. С обратна дата не са правени никакви промени”.

Финансистът се спря и на предложението на еврокомисаря по икономическите въпроси Паоло Джентилони да се активира Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

“Идеята на Джентилони и вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис е тази базука да се използва за потушаване на ефектите от Covid-19. Тя следва да покаже колко е сериозна оценката на ситуацията”, коментира Петров.

Целия разговор гледайте във видеото.