В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Девня е шампионът по преки чуждестранни инвестиции на глава от населението у нас

Адриан Николов, анализатор в Института за пазарна икономика, В развитие, 10.03.2020

14:14 | 10 март 2020
Обновен: 21:30 | 5 юни 2020
Адриан Николов, анализатор в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Водещите общини по преки чуждестранни инвестиции на глава от населението в България са тези с малка, но силна икономика. В това отношение Девня е абсолютният шампион с 92.3 хил. евро на човек. Това каза Адриан Николов, анализатор в Института за пазарна икономика, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

Николов посочи, че в Пловдив най-ясно си личи разпределението между градския център и общините, които са фокусирани в индустрията. “В общините инвестициите са много повече на глава от населението, отколкото в самия град”, отбеляза той.

По думите на госта в София водещ по отношение на инвестициите е технологичният сектор.

“Ще е интересно да видим дали скоро секторът на информационните и комуникационни технологии в столицата няма да се пренасити и компании да се преориентират към Пловдив или Стара Загора например”.  

“Голяма част от общините у нас имат ниско ниво на инвестиции - под 1000 евро на глава от населението”, отбеляза гостът, като добави, че това бързо може да се промени.

“Появата на една голяма фирма много бързо изтласква общината напред”.

Според него човешкият капитал остава основен фактор при избора на компании на място за инвестиция. “Инфраструктурата също е от значение”, добави той.

По думите на Николов преимуществото на малките общини в Северозападна България остават ниските заплати.

“В Монтана, Враца и Видин има останал човешки ресурс. С по-ниски заплати тези градове могат да бъдат избрани от компаниите, които нямат големи ресурси, пред Пловдив или Стара Загора”, коментира той.

Анализаторът отбеляза, че най-високи обичайно са заплатите в градовете, където има най-много инвестиции. "Енергийният сектор също осигурява възнаграждения над средните", каза още Николов.