В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Времето е най-ценният ресурс в лютиерството

Петър Цветанов, лютиер, В развитие, 03.03.2020

14:31 | 3 март 2020
Петър Цветанов, лютиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Цветанов, лютиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В професията на лютиерите времето е най-ценен фактор. Занаятът у нас малко по малко отмира, но никога няма да изчезнат скъпите добри неща. Изисква се търпение, внимание, прецизност, докато светът, в който живеем, ни учи на обратното, обясни лютиерът Петър Цветанов пред репортера на Bloomberg TV Bulgaria Хюлия Айваз.

Много от поръчките в неговия бизнес са за чужбина. "В България хората често не могат да си позволят качествени инструменти", споделя той.

В неговия занаят се създават инструменти от висок клас, по-ниският клас се произвеждат от фабрики. Цветанов спомена и за рядката практика да се купува по-евтин инструмент и след това да се доусъвършенства.

"До днес всички фабрики правят "Страдивари". Гениалността на Антонио Страдивари е в това, че той е бил творец, създал различни модели".

Възвръщаемостта от вложените труд и средства в тази сфера не е голяма, стана ясно от разговора.

"Специфични са звуковите характеристики. Цигулката като солиращ инструмент трябва да бъде най-ярка".

Лютиерът отбеляза, че средната цена на една нова цигулка варира варира между 2-3 хил. евро. Ателието му се самофинансира по-скоро заради разликата в стандарта на живот в България и в чужбина, където инструментите са доста по-скъпи.

"Италия, Франция, Германия и Чехия са страните с най-много лютиери. В правословния свят в църквите се употребява само глас, затова този занаят преди време не е бил развит у нас".