В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Във война ли са бързата и бавната мода и коя от тях е по-екологична?

Консуматорите трябва да си дадат сметка за отпечатъка им върху околната среда, смятат представители на индустрията

20:00 | 7 февруари 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Бързата“ мода е завладяла света, което е естествено с оглед на това какво и на каква цена предлага. Тя обаче не работи в полза на творците, хората с идеали. Това мнение изрази дизайнерът и създател на Кnapp Антония Йорданова в репортаж на редактора Вероника Тонева, излъчен в предаването „В развитие“.

Според Йорданова битката между „бързата“ мода - произвеждаща нови колекции на всеки 2 седмици, но със спорно качество, и „бавната“ мода - обръщаща повече внимание на детайла, но изискваща повече време за изработката на дрехите, е огромна.

Тя отбеляза, че често "платежоспособните хора не могат да оценят и да се зарадват на дреха, създадена в една или до пет бройки в техния размер, а предпочитат да дадат много по-голяма сума за някой, който просто им гарантира с табелата си определен статут“.

Макар Йорданова да определи индустрията като „абсолютно безпощадна“, тя посочи, че наличието на много рециклирани материали дава лъч светлина по отношение на екологията.

Според нея обаче за голяма част от компаниите опазването на околната среда остава просто маркетинг.

„Всячески се опитваме да научим клиента да обръща внимание на качеството и на дългия живот на дрехата“, посочи Мартина Бонева, дизайнер и създател на They are.

Според Христина Чекова, дизайнер и създател на They are, клиентите трябва да осъзнаят, че тенденциите не се сменят чак толкова бързо, колкото мислят, за да взамат отношение относно опазването на околната среда.

Анна Великова, мениджър комуникации и устойчиво развитие H&M Bulgaria, смята, че „бързата“ мода е добра възможност хората да изразят личния си стил по необятен начин.

“Живеем в консуматорско общество, но от друга страна всеки един от нас трябва да си дава сметка за това по какъв начин оставяме отпечатък върху околната среда“, отбеляза тя.

По нейни думи има начин „бързата“ и „бавната“ мода да не бъдат разделяни, тъй като принципите на „бавната“ мода могат да имат възпитателен характер върху консуматора като такъв.

„Важно е да покажем на клиента, че вместо стара дреха да бъде изхвърлена, тя може да влезе обратно в производствения цикъл“.

Според Великова консуматорите вече са все по-отворени към това да взимат отговорни решения.

Целия разговор гледайте във видеото.