В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Как Китай ще купи доброволно стоки за 200 млрд. долара от САЩ?

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, В развитие, 16.01.2020

20:44 | 16 януари 2020
Обновен: 20:51 | 16 януари 2020
Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доброволното задължително купуване на стоки за 200 млрд. долара е това, което отличава първата фаза от търговската сделка между САЩ и Китай от всички останали търговски споразумения през последните години. Това каза проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Хаджиниколов обясни, че търговията се гради на различни предимства.

„Ако допуснем, че тези американски стоки имат конкурентни предимства, защо е необходимо тогава Китай да се задължават да ги купуват. Ако допуснем, че стоките нямат тези конкурентни предимства и САЩ задължават Китай да ги купуват, това е нарушение на принципа за специализацията на базата на предимствата. Това е основен принцип на Световната търговската организация“.

По думите му ако трябва да се насърчава по някакъв начин американският износ, това би трябвало да стане по класическия начин чрез намаляване на вносните мита в Китай.

„В споразумението не става ясно по какъв начин Китай ще купи тези стоки за 200 млрд. долара и дали това ще стане с държавни поръчки. Не е ясно как в една пазарна икономика независими икономически субекти ще бъдат насочени да купят определени стоки“.

Той обясни, че многостранността в преговорите е предимство.

„Тогава всеки прави отстъпки, но се формира баланс, така че всички да получат по нещо“.