В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Прекалените отстъпки към Русия ще ударят политическия имидж на Зеленски

Цветан Кръстев, редактор в Bloombergtv.bg, В развитие, 20.12.2019

15:57 | 20 декември 2019

Войната в Източна Украйна продължава вече близо 6 години от 2014 г. Жертвите от конфликта вече са над 13 хил. Русия има икономически интерес да се приключи конфликта с Украйна, тъй като натискът на международната общност чрез санкции се засилва. Това каза Цветан Кръстев, редактор в Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В четвъртък беше приета резолюция на Генералната асамблея на ООН, която призовава за защита на човешките права в окупиран Крим. Тя е обновен вариант на приетата преди седмица резолюция, която осъжда милитаризирането на полуострова. Това показва, че линията за натиск на международната общност се засилва".

Икономиката на Украйна също страда от конфликта, коментира той.

Кръстев обясни, че преди преговорите на Нормандската четворка са се провели протести в Украйна под надслов „Не на капитулацията“, а сред организаторите е била и партията на Петро Порошенко.

„Зеленски би искал на всяка цена да изпълни обещанието си за прекратяването на войната, с което дойде на власт. Но това може да му коства удар върху политическия му имидж, който тепърва се изгражда, тъй като през годините украинското общество показва, че не е съгласно да се правят отстъпки към Русия“.

Според него протестите в Украйна показват готовност за съпротива при отстъпки.

"Според гражданското общество в Украйна сближаването с Русия, предоставянето на голяма автономия на Луганската република и Донецката република и превръщането на Украйна във федерация са червени линии, които Зеленски не трябва да преминава".

Вижте целия разговор във видеото.