В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Как се справят българските компании с недостига на кадри?

Капка Стойкова - основател на Development Zone; коуч и консултант в областта на човешките ресурси, В развитие, 17.12.2019

14:00 | 17 декември 2019

Има криза и недостиг на кадри от всякакви професии, особено за средно квалифицирани кадри. Мисли се за по-задълбочени начини за привличане на хора. Инвестира се и се мисли за средносрочни мерки, така че пазарът да отговори, като дуални форми на обучение, в които работодателите си партнират със средни училища. Това каза Капка Стойкова - основател на Development Zone; коуч и консултант в областта на човешките ресурси, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Алтернативните варианти на българския бизнес са в това да се огледаме къде има свободни ниши, да анализираме нуждите и търсенето да стане по-целенасочено“.

Според Стойкова бизнесът има нужда целенасочено да рекламира това, което търси, и да развива работодателския имидж.

По нейните думи възможността в кризата е работодателите да променят своето отношение към служителите, за да привлекат и задържат талантите.

„Само с държавни мерки не става, промяната се случва отвътре навън. Променяйки отношението,  имаме шанс да привлечем хора, които имат по-силна ангажираност към компанията“.

Гостът сподели по какъв начин се променя професията на експерта Човешки ресурси и какво е основното при подбора на кадри.

„Идеята е да визираме потенциала на човека, да му предоставим възможност той да се разгърне, дори да си изясни какъв е талантът му и след това да го представи на потенциалния работодател“, добави още Капка Стойкова.

Гледайте целия разговор във видеото.