В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Петролните пазари са в очакване на решението на ОПЕК+

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 05.12.2019

14:06 | 5 декември 2019
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има сигнали, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще се опита да договори споразумение за по-дълбоки съкращения в производството. Аргументите за това са, че се очаква по-слабо търсене през следващата година и по този начин ще се избегне свръхпредлагане. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите на Иванова по всяка вероятност ОПЕК ще цели поне удължаване на настоящото споразумение от март до средата на 2020 г. „Разбира се, и за двете неща ще се иска съгласието на Русия, която е ключов партньор в ОПЕК+“, отбеляза тя.

„Днес търговията при петрола е доста предпазлива. Вероятно тя ще остане плаха до края на седмицата, когато трябва да станат ясни окончателните решения от последната среща за годината на ОПЕК“.

Гостът коментира и цялостното настроение на пазарите. По нейни думи то остава диктувано основно от противоречивите изказвания на американския президент Доналд Тръмп относно търговската война. „В резултат на опасенията цената на златото вчера достигна едномесечен връх“, уточни тя.

Според Магдалена Иванова трудно може да се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да премине към намаляване на основните лихви в рамките на последното си заседание за годината следващата седмица.

„Срещата е важна, защото освен прогнозите за представянето на региона на еврозоната по отношение на БВП и инфлацията за 2020 и 2021 г., на нея ще видим дали централната банка оценява, че предприетите мерки през септември и новите стимули в паричната политика вече дават резултат“, посочи Иванова.

„Има, разбира се, анализатори, които смятат, че ЕЦБ може да понижи лихвите. Това обаче би станало при сериозно влошаване на икономическата ситуация и не по-рано от март следващата година“, добави тя.