В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Цветан Цветанов: Срещата между Тръмп и Борисов е политическото събитие на 2019 г. за България

Цветан Цветанов, основател на Евро-атлантически Център за сигурност, В развитие, 04.12.2019

20:40 | 4 декември 2019
Цветан Цветанов, основател на Евро-атлантически Център за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Цветанов, основател на Евро-атлантически Център за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов определено беше политическото събитие на 2019 г. за България. Това каза Цветан Цветанов, основател на Евро-атлантически Център за сигурност, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Цветанов стратегическата рамка между двете страни дава един много ясен 10-годишен хоризонт за отношенията помежду им. Той изтъкна като положителен факт осъзнатостта на България относно промяната на баланса в Черноморския регион.

„Доминиращата роля на Русия се увеличава с всяка изминала година. Нарушаването на международното право с анексирането на Крим показа, че Русия е безапелационна“.

Гостът коментира и отношенията между Вашингтон и София в сферата на енергетиката. Той подчерта, че според стратегическата рамка се изисква отпадане на монополните състояния у нас, установени от чужди страни и на национално ниво.

Според Цветанов възможност за реална газова диверсификация на България ще даде изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис и интерконекторната връзка между Гърция и България.

"Проектът „Турски поток“ обаче не отговаря на поетите ангажименти от страна на България за реално разнообразяване на газовите доставки", посочи гостът.

„Не можем да говорим, че Турски поток дава отговор на всички въпроси, които са свързани с диверсификацията у нас“.

Цветанов коментира и възможността ядрената енергетика да стане привлекателна за американските инвеститори. Той отбеляза, че по отношение на проекта АЕЦ „Белене“ българското правителство не трябва да прави отстъпление от решението си да търси потенциални инвеститори за изграждането на централата без държавни гаранции, продавайки произведения ток на пазарни цени.

По думите на госта настоящото политическо статукво у нас трудно може да бъде разклатено. Въпреки това той не изключи възможността определени провокативни действия да предизвикат напрежение.