В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пазарите са в очакване на положителни сигнали от речта на Тръмп

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 12.11.2019

15:51 | 12 ноември 2019

В първата за седмицата сесия на Wall Street видяхме пореден рекорд, този път при Dow Jones. Останалите два индекса финишираха на червена територия. Ръстът при Dow Jones се дължи на новина от страна на Boeing, че ще бъдат подновени доставките на 737 MAX. Това стимулира поскъпването на акциите с 4,5% в рамките на вчерашната търговия на американските пазари, отбеляза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Напрежението в Хонконг продължава да тежи на търговията на азиатските пазари. Европа също приключи на смесена територия вчера. Днес се наблюдават леки ръстове, дължащи се на оптимизъм по отношение на световната търговия за това, че американският президент Доналд Тръмп е склонен да отмени налагането на мита върху вноса на автомобили от Европа".

Д-р Иванова обясни, че надежда движи и търговията на петролните пазари. "Тръмп ще държи реч довечера и очакванията са да излъчи позитивни послания по повод конфликта с Китай. Ако ОПЕК не ограничи допълнително доставки на петрол, Morgan Stanley прогнозира спад в цените до 45 долара за барел. Търсенето става все по-ключов фактор", подчерта тя.

Европа

"Има проблясъци за надежда в някои от последните данни от Германия. Видяхме подобряване на ръста на поръчките при заводите, както и на бизнес очакванията и перспективите за износа. Анализаторите обаче се опасяват, че това подобрение идва твърде късно, за да окаже нужния ефект. Дори рецесията да бъде избегната, спадът в индустрията се прехвърля в останалата част от икономиката", коментира Магдалена Иванова.

"Икономиката на Великобритания успява да отчете лек ръст през третото тримесечие, избягвайки рецесията".