В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Протоколите от срещите на Фед и ЕЦБ показват сериозни разногласия относно стимулите

Д-р Магдалена Иванова - гл. редактор, bloombergtv.bg, В развитие, 11.10.2019

15:37 | 11 октомври 2019
Д-р Магдалена Иванова - гл. редактор, bloombergtv.bg, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова - гл. редактор, bloombergtv.bg, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от събитията на пазарите, което бе на фокус през седмицата, са протоколите от заседанията на Федералния резерв и Европейската централна банка. Те съдържат много разногласия от страна на банкерите в САЩ и Европа. Няма единодушие дали стимулите са достатъчно, дали е трябвало да бъдат отпускани, кога трябва да бъдат прекратени, заяви д-р Магдалена Иванова - гл. редактор, bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Германците, например, са недоволни от политиката на ниски лихви", посочи д-р  Иванова.

От друга страна, Магдалена Иванова обясни, че през последните два дни виждаме нарастване на оптимизма около търговските прегповори между САЩ и Китай.

"Расте и оптимизмът около Brexit. Прокрадват се очаквания, че Великобритания ще излезе със сделка от съюза", подчерта още тя.

"Британската лира поскъпва при новини за излизане на Великобритания от ЕС със сделка, а това води до понижение на водещия показател на борсата в Лондон".

Магдалена Иванова коментира и новината, че ирански петролен танкер е бил засегнат и отбеляза, че в информация в иранските медии се твърди, че причината е нападение от страна на Саудитска Арабия. Това води до поскъпване на петрола в петък.

Д-р Иванова уточни, че ОПЕК е преразгледал прогнозата си за потребление на петрол за 2019 г. в посока надолу, но не е променил очакванията си за 2020 г., което е знак, че няма да има промяна в търсенето.

"Сезонът на отчетите започва през следващата седмица. Интригата се състои в това, че за 2020 г. няма промяна в прогнозите за печалбите на фона на понижените очаквания за световната икономика".