В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Конкурентоспособността на България спада – защо?

Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД, „В развитие“, 30.05.2019 г.

20:10 | 30 май 2019
Обновен: 16:24 | 4 юни 2020
Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД, „В развитие“, 30.05.2019 г.

България отново е на 48 място в света по конкурентоспособност, сочат данните от Годишника на световната конкурентоспособност за 2019 г. Изследването се прави между малко повече от 60 страни, което означава, че страната ни се намира на едно от последните места в класацията, а това не е добър знак за икономика, целяща прогресивно развитие. Темата дискутира старши-анализаторът в Икономическата програма на ЦИД Тодор Галев с водещата на „В развитие“ Вероника Денизова.

„Дългосрочните фактори за конкурентоспособността на България остават устойчиво ниски. Това са бизнес среда, образование на работна сила и т.н. Те дърпат страната назад“.

Най-сериозно назад ни дърпат фактори, като корупцията, неработещата съдебна система и дългите срокове за решаване на съдебните дела, смята Галев. Положителна оценка се дава на цената на работната сила, данъчната политика и публичните финанси.

„До преди 5 години България беше водеща по широколентов интернет и телекомуникации, докато тази година изостава. Другите страни са наваксали, което значи, че ние нямаме необходимите национални политики, за да се възползваме от това, което имаме“.

Една от основните насоки, в които България може да се развива, е допълнителното обучение на ниско квалифицираната работна ръка, коментира анализаторът. На този етап се наблюдава дупка между поколенията в това отношение.

„Изоставаме в дигитализация, здравеопазване, образование – това са все дългосрочни фактори, които подкопават националната конкурентоспособност“.

Целия разговор за конкурентоспособността на България в световен план може да видите по-горе.