В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дългосрочните политики - ключът за преминаването към енергия от възобновяеми източници

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, В развитие, 22.05.2019

13:00 | 22 май 2019
Обновен: 02:21 | 6 юни 2020
Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необходими са политическа воля и открит разговор, за да се случи преминаването към използване на възобновяеми енергийни източници. Това каза  Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Глобалният процес е ясен - тези, които имат стратегическа воля да излязат от традиционната икономика, базирана на конвенционални източници на енергия, създават пазарни условия за навлизане на инвеститори във ВЕИ сектора".

Сигналите по темата у нас обаче са противоречиви, изтъкна Цанев.  

"Ние имаме политика, която години наред подкрепяше ВЕИ сектора, но за сметка на това с настоящия Национален интегриран план за енергетиката и климата даваме един противоречив сигнал, който сякаш е в подкрепа на въглищната индустрия". 

Притесненията за отражението на процеса на пазара на труда са ключовият момент, посочи гостът.

"Действително социалният аспект е сериозен, но за да се реши той трябват дългосрочно мислене и воля и подготовка на засегнатите от този процес, така че да бъдат пренасочени".

Гостът коментира и увеличения интерес към акциите на компаниите за изкопаеми горива, които са сред малкото губещи на американските пазари в последните години. Според него мненията на някои критици, че интересът към тези дружества е изкуствено създаден заради засилената държавна подкрепа към тях, са неоправдани. 

"В момента цената на единица енергия, произведена от вятърни и слънчеви мощности е по-ниска от цената, на който и да е конвенционален източник. Държавната подкрепа вече намалява, цената става пазарно ориентирана... Да не забравяме, че има един обективен фактор, какъвто са климатичните промени. В този смисъл публичната подкрепа към тях е оправдана".