В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цените на петрола се покачват трети пореден ден въпреки ръста на запасите в САЩ

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 16.05.2019

12:43 | 16 май 2019
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цените на петрола се покачват за трета поредна сесия, водени от напрежението в Близкия Изток. Американският лек суров петрол се търгува за малко над 62 долара за барел, сортът Брент достигна цена от 72 долара за барел. Това каза д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Важно е да отбележим, че виждаме ръста в цените на петрола на фона на данни за увеличение на запасите в САЩ, което говори за сериозно забавяне на търсенето, посочи Иванова. 

Редакторът коментира и възможните действия от страна на Организацията на страните износителки на петрол. 

"В момента няма индикативни изказвания какво смята да прави и ОПЕК с политиката си през втората половина на 2019 г... Този уикенд предстои среща в Саудитска Арабия между представители на картела, по време на която трябва да се обсъди именно производствената политика".

Окончателно решение за политиката на картела трябва да бъде взето по време на срещата на ОПЕК+ в края на юни, каза още Иванова. 

"За момента знаем, че има затягане на американските санкции срещу Иран. Саудитска Арабия неведнъж посочи, че е склонна да поеме липси на пазара, въпреки че все още няма индикации за такива".

Трябва да имаме предвид, че Русия също не е много склонна да продължи с ограниченията на доставките, добави Иванова.

Вижте видео материала с целия разговор.