В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Иновативните методи за почистване на паметници

Торстен Мьовес, експерт „Проекти за реставрационно почистване“ в "Керхер", В развитие, 14.05.2019

20:03 | 14 май 2019
Обновен: 18:59 | 5 юни 2020
Торстен Мьовес, експерт „Проекти за реставрационно почистване“ в "Керхер". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Масовите проблеми и замърсявания върху паметниците на първо място са биологични – мъхове, гъбички, замърсявания от животни. А другите са химически – от различни химически съставки, които са във въздуха заради автомобилите и заради изгарянията при отопление. Това каза Торстен Мьовес, експерт „Проекти за реставрационно почистване“ в "Керхер", в интервю за репортера Хюлия Айваз, излъчено в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В момента Докторският паметник е в сравнително добро състояние по отношение на камък и фуги. Замърсяването е от биологични елементи. Затова ние избрахме метода за почистване с редуцирано налягане и с пара".

Също така ние присъстваме директно в 70 държави със собствени дружества и сме в много добър контакт със собствениците на редица паметници, коментира Мьовес.

Той говори за идеята за реставрационно почистване.

"Това дойде като идея преди повече от 40 години, след като "Керхер" започна да изгражда собствени дружества в различни държави. И когато едно дружество се изгради, тогава се прави такъв подарък към обществеността в съответната държава".

Компанията е семейна. Поради това за нея няма никакво значение откъде идват средствата - дали от локалния или централния офис. Отделя се толкова, колкото е необходимо, заяви той.

В момента искаме да се концентрираме върху почистването на Докторския паметник. Обсъждаме и оглеждаме други обекти, които да почистим, обясни Мьовес.

Във видео материала може да видите цялото интервю.