В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Сезонът на отчетите: 85% от представените резултати до момента надминават очакванията

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 16.04.2019

13:20 | 16 април 2019
Обновен: 23:04 | 5 юни 2020
Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме добро началото в сезона на отчетите и положителни очаквания сред инвеститорите. Към момента 85% от представените резултати от компаниите надминаха очакванията, отговарящи на очакванията. Това коментира д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Сезонът на отчетите, започнал в петък, отрази първите финансови резултати от тримесечието – Goldman Sachs, City Group зарадваха инвеститорите и Wall Street в петък завърши с повишение, а това, от една страна, понижи опасенията, че икономическото забавяне ще навреди на финансовите резултати на банковия сектор. Всъщност резултатите в банковия сектор са смесени. Част от тях отговарят на очакванията на анализаторите, но при други се наблюдава разминаване, най-вече в приходната част".

Петролът поевтинява втори пореден ден, съобщи Магдалена Иванова. "Ключово изказване на руския финансов министър през уикенда дърпа настроенията надолу. Вече възникват тревоги, че Русия няма да продължи квотната сделка с ОПЕК за ограничаване на производството. Министърът заяви, че искат да се борят и да вземат пазарен дял от САЩ. Но той отбеляза, че ако ограниченията бъдат прекратени, може да се стигне до цена на петрола от 40 долара за барел", добави тя.

"В момента обаче се говори и за таван от 80 долара в средата на лятото. Този сценарий би бил реализиран при няколко фактора: през май чакаме да разберем какво Доналд Тръмп ще реши относно санкциите срещу Иран. Има нарастващо напрежение и в Либия. То е ключово, защото страната изнася малко над 1 млн. барела на ден за Европа. И ако там се стигне до блокиране на износ и производство, цените ще тръгнат нагоре. Неизвестни има и по отношение на Венецуела".

Ако тези фактори се влошат, е възможно да се случи и прогнозата от 80 долара, подчерта д-р Иванова. "За Индия тази цена е изключително висока и би довела до намаляване на търсенето. Шарена е картината на петролните пазари. САЩ продължават да изпомпват огромно количество шистов петрол", твърди тя.