В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Промените в борсовата търговия през годините и новият електронен преход у нас

Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, В развитие, 11.03.2019

13:50 | 11 март 2019
Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Борсовата търговия у нас ще претърпи развитие по отношение на борси и брокери. Най-вероятно ще има процес на консолидация. Това заяви Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Системата COBOS според някои е платформа за търговия, Front-end също. От устройство, най-често компютър на клиент, може да се зададат параметри на поръчка, която да достигне директно до БФБ, посочи гостът. "Старият начин бе да се обаждаме на брокера си. Системата позволи клиентите си сами да подават нареждания и да виждат котировки в реално време", напомни Николай Майстер.

"Съществуването на COBOS във времената, в което беше въведена, беше полезно. През 2003 г. нямаше много подобни системи, а тогава започна да има повече работа чисто физически. Един посредник не можеше да поема повече от 10 нареждания на час. Благодарение на COBOS вече говорим за 10 000 нареждения на ден".

БФБ като концепция е средището на капитализма, спомена Майстер. "Развитието на технологиите и условията към посредниците за отчитане кога е прието нареждане и изпратено до пазара изискват поддържането на хардуер и софтуер, което за обемите на търговията на БФБ не би било ефективно от един посредник", подчерта той.

"Инвестиционните посредници, които имат собствени софтуерни решения, са относително малко, ако гледаме бройка посредник. От гледна точка на процент от оборота и изпълнените поръчки повечето посредници имат свои системи. Платформите им абсолютно могат да се използват като конкурентно оръжие".

Характерологията на кадрите, които в момента хората свързват с борсова търговия, идва от времената, когато повечето брокери на New York Stock Exchange са ползвали офиси в една сграда и са приемали обаждания по телефона, посочи гостът. "Предавали са си информация, търговията е ставала на улицата, пред сградата. Започнали са да се обличат по разпознаваем начин. Поръчките се приемат електронно в САЩ още в края на 70-те години. Телекомуникациите сега вървят по оптична връзка, но често пъти телеком компаниите пращат сигнала по различен път", уточни още той.

По повод преходът от COBOS към Xetra изпълнителният директор на  Intercapital Markets съобщи, че още през април ще се тества свързаността с новата система.