В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Прогнозите на правителството за БВП от 3,6% са трудно осъществими

Евгений Кънев, икономист, В развитие, 07.03.2019

14:02 | 7 март 2019
Обновен: 04:46 | 1 юни 2020
Евгений Кънев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смятам, че е малко вероятно да постигнем прогнозите на правителството за БВП от 3,6%, защото като цяло световната икономика вече е във фаза на забавен растеж, коментира икономистът Евгений Кънев в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров по темата за правителствените планове и нарастването с 3,2% през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. на БВП у нас.

"Тези прогнози са много под прогнозите от миналата година, от една страна, и скептичните очаквания, от друга страна. Това няма как да не повлияе върху България. Основен фактор за растежа за България е износът, който е 2/3-ти от БВП. Особено засегната от последните промени в икономическата обстановка е еврозоната. Преди това България бе засегната от политическата обстановка в Турция".

Специално в еврозоната първият ефект от лошите нагласи за бизнеса се отразява в кредитирането, посочи Кънев. От друга страна, ЕЦБ няма толкова инструменти, с които да насърчава растежа, уточни той.

Британската икономика заради Брекзит е с 0,7% е по-нисък растеж, разкри гостът. Фискални стимули и структурни реформи са начинът да се подпомогне икономиката в еврозоната, допълни той.

"Публичните ни финанси и макроповедение са много добри като параметри. Нашите проблеми са чисто политически. Стрестестовете на банките ще бъдат важна индикация и ще покажат вероятността от по-успешна интеграция в еврозоната. Правната сигурност – също".

Доналд Тръмп предпочита да преговаря двустранно, а не с общности, отбеляза Кънев. Това затруднява постигането на по-ясно споразумение, касаещо САЩ и ЕС, допълни той.