В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Автоматизирането на работна дейност не означава непременно изчезване на професията

Доц. Васил Киров, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН (ИИОЗ-БАН), В развитие, 01.03.2019

14:50 | 1 март 2019
Доц. Васил Киров, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН (ИИОЗ-БАН). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Васил Киров, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН (ИИОЗ-БАН). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Статията на Forbes за най-застрашените от изчезване работни позиции се вписва в рамките на сценарии, които са интересни за медиите. Понякога се дават апокалиптични прогнози. Тези анализи се правят на основата на задачите в определени професии. Дигитализиране на работната дейност не е задължително равнозначно на изчезване на самата професия, коментира доц. Васил Киров, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН (ИИОЗ-БАН), в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

В сектора на пощенските услуги в България през миналата година има увеличение на електронната търговия, уточни гостът.

"В рамките на дигитализацията е важно да разграничим два процеса. Единият е при дигитализацията на производството. Има и класически професии, които според прогнози ще се развиват добре – свързани с мениджмънта, производството, IT сектора. От друга страна, в рамките на дигитализацията на заетостта чрез платформи може да се говори за промяна на заетостта като такава".

В България се коментира дефицитът на определени професии и видове умения, посочи доцент Киров. "Много често в рамките на живота ни можем да сменим много професии. Въпросът при обучението е чия е отговорността. В Западна Европа има т. нар. "секторни фондове", за да се заплащат определени обучения. Границите между секторите обаче се размиват. Повишава се и отговорността на самите служители, поясни той.

"Общата тенденция влияе на т. нар. изчезване на ограничаването на средните класи. Има едно преместване от постоянната заетост към заетост „на парче“. Възникват и проблеми, свързани с начина на социалното осигуряване".

Вижте целия разговор във видео материала.