В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Спадът в цените на технологичните акции е свързан с търговска война между САЩ и Китай

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, В развитие, 21.11.2018

13:51 | 21 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спадът в цените на технологичните акции е свързан с продължаващата търговска война между САЩ и Китай, коментира Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Беше време да видим спад на индексите. Изтриването на печалбите им все пак не е толкова обезпокоително, има още време до края на годината. Политиката на Доналд Тръмп води до отслабване на доверието у щатските инвеститори в американската икономика. Голяма част от инвеститорите кешират своите печалби, затова виждаме такъв спад. Насочват се към по-сигурно убежище като щатския долар и златото вместо към ДЦК".

Това, че Доналд Тръмп критикува човека, когото избра за гуверньор на ФЕД, не говори добре за самия Доналд Тръмп, смята Николай Шуманов. "Джером Пауъл следва политиката на ФЕД, заложена от години, действайки изключително консервативно. Вероятно лихвата ще бъде вдигната още веднъг, а следващата година прогнозите им вероятно ще бъдат ревизирани", допълни Шуманов.

"Спадът в технологичния сектор се дължи на войната между Вашингтон и Пекин – все пак доставчиците на големи технологични компании са в Китай. Няма как санкциите да не окажат влияние на покупателната сила на Китай. От друга страна, Apple например не успя да покрие заложените параметри за продажбата на свои продукти. Отчитането на печалбата, но не и на броя продадени iPhone модели, показва непрозрачност".

Италия към момента остава най-рисковата страна в ЕС от гледна точка на бунта, който упражнява във връзка с бюджета си, отбелязва финансовият анализатор. Отслабването на авторитета на Германия и в частност на Ангела Меркел също има своето въздействие върху европейските пазари, споменава още той.

Скандалът по повод ареста на Карлос Гон няма как да не се отрази негативно на акциите на автомобилния производител Renault, коментира гостът по темата за ареста на изпълнителния директор на Renault.