В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Бизнесът: Необходимо е по-практически насочено образование у нас

Вергиния Къшева-Накова, бизнес консултант, професионален лектор и основател на Training Academy, В развитие, 12.11.2018

14:08 | 12 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необходимо е по-практически насочено образование у нас, каза Вергиния Къшева-Накова, бизнес консултант и професионален лектор и основател на Training Academy, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

На младите хора е изключително трудно да започнат работа, защото се изисква квалификация, твърди Вергиния Къшева-Накова. След завършване на университет малка част от тях се чувстват квалифицирани, освен ако не са работили, докато са учили, допълва тя.

"Много компании се чувстват некомфортно да връщат млади хора от интервюта за работа. Бизнесът не иска непременно опит, а умения, и то базисни, за да може младият човек да се дообучава. Бизнесът плаща данъци, осигуровки, дава средства за държавната хазна и част от тези пари се вливат в сектор образование".

През 2016 г. моят бизнес се разрасна и аз имах нужда от проджект мениджъри на маркетингови проекти, уточни бизнес консултантът. "Проведохме над 160 интервюта със завършили маркетинг и мениджмънт студенти от елитни университети. Никой не ми отговори кои са основните елементи на един маркетингов план и кога се издава фактура. Останах изненадана, когато в програмата на университета имаше просто добра фундаментална основа на бизнеса, но нищо, което да помогне на студентите при започване на работа. Отделно, има много професии в дигиталния бизнес, за които не е необходимо висше образование. Инструментите за дигитален маркетинг и реклама се променят постоянно", поясни тя.

"Много компании създават стажантски програми на непълен работен ден. Training Academy тази година ще бъде три пъти по-голяма като обем, материали и знания. Разделили сме я в три основни модула. Първият е Бизнес и предприемачество в пет курса. Ще присъстват гост лектори. Вторият модел ще се фокусира върху социалните умения за лидерството и работа в екип. Той е озаглавен „Лидерство и мениджмънт“ и обяснява създаването на фирмена култура. Третият модул е за маркетинг и продажби. Академията ще бъде от януари до юни. Подготвили сме и допълнителен акселератор в рамките 3-месечна програма, в която се работи само по действителни проекти в даден сегмент".