В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво целят предстоящите промени в ДОПК

Гергана Ахчиева, АФА, и д-р Рафаеле Петруци, директор на Центъра по трансферно ценообразуване към Института за австрийско и международно данъчно право при Виенския икономически университет, В развитие, 09.11.2018

20:25 | 9 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много неща се случиха в сферата на трансферното ценообразуване, посочи д-р Рафаеле Петруци, директор на Центъра по трансферно ценообразуване към Института за австрийско и международно данъчно право при Виенския икономически университет, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Темата се развива добре на международно ниво. За момента най-голямото предизвикателство е високата дигитализация на бизнесите. Говорим за големи компании като например Facebook и Google, които генерират висока стойност и е трудно да бъдат обложени. Междувременно много държави променят законодателството си, като вземат едностранни мерки. Друго предизвикателство са финансови транзакции като например кредитите. Международни организации и национални държави също променят своите насоки в тази област. Поради тази причина са наложителни нови разпоредби и споразумения за ценообразуване между данъкоплатците и администрацията. Документацията за трансферното ценообразуване също важен фактор в случая", пояснява той.

"България следва промените в международен план и доказателство е, че от началото на тази седмица имаме проект за закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Предвижда се определени предприятия да изготвят документация за трансферно ценообразуване с дефинирано съдържание съгласно международния стандарти. Местно досие трябва да изготвят всички данъклоплатци, които отговарят на критерии, като това да имат нетни приходи от продажби за предходната година в размер над 16 млн. лв и балансова стойност на активите над 8 млн лв. Трябва предприятията да разполагат с определен обем контролирани сделки за свързани лица като продажби на стоки, надвишаващи 400 000 лв. за годината".

Други мерки целят да лимитират задължението за изготвяне на документация и да го въведат за предприятията с по-съществени контролирани сделки, коментира Гергана Ахчиева от АФА. Тепърва ще видим дали изменението на ДОПК ще премине гладко. Праговете за същественост на сделките са въпрос на данъчна политика. В текстовете на законопроекта за изменение съдържанието на документацията съгласно международния стандарт на места е буквално тълкувано, което всъщност ще постави въпроси относно прилагането им.

Вижте целия разговор във видео материала.