В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

11 години по-късно: Очаква ли ни ново прегряване на икономиката чрез имотния сектор?

Кристофор Павлов; Атанас Гаров; Георги Киров; Михаела Лашова, В развитие, 08.11.2018

19:11 | 8 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От изключителна важност е да се избегне прегряване на икономиката чрез имотния сектор, подобно на това от 2007 г. Трябва да се има предвид, че така ще спечели не само бизнесът, но и банките, защото връзката между тях и строителството е наистина значителна. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист в UniCredit Bulbank, по време на мащабната конференция BalREc, насочена към тенденциите в имотния сектор. 

 Офис сегментът от имотния пазар пък е заплашен от пренасищане, коментира Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Investment Management, в интервю на репортера Хюлия Айваз.

„Към момента около 600 хил. кв. м офис площи са в процес на проектиране и строителство. Ако всички те се реализират, то това значително би пренаситило пазара“.

Георги Киров, директор Инвестиции и оценки в Colliers International, отбеляза, че сериозно развитие в логистичния сектор не може да се очаква, но пък вероятно ще намалее ентусиазмът в банковия.

„Ентусиазмът в банковия сектор стартира преди около година и половина. Вече минахме през периода на лесното отпускане на кредити. От банковия сектор отново се очаква известен консерватизъм, разбира се той няма да дойде изведнъж, но все пак банките ще са по-предпазливи“,

С това мнение се съгласи и Михаела Лашова, изпълнителен директор на C&W Forton.

„Банките имат интерес да инвестират в недвижимите имоти, но се очаква тази тенденция да се промени след покачването на лихвените нива, за което вече има сигнали. Това ще доведе и до намален или ограничен интерес към инвестициите в недвижими имоти“.