В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Националният гаранционен фонд работи в улеснение на банките и кредитополучателите

Ангел Джалъзов, Изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, В развитие, 02.10.2018 г.

14:47 | 2 октомври 2018
Обновен: 14:49 | 2 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Националният гаранционен фонд работи в улеснение на банките и кредитополучателите, коментира Ангел Джалъзов, Изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"За периода на последните 10 г. Националният гаранционен фонд усети своята роля и функция за подпомагане на българската икономика и експорта. Той се занимава с издаване на гаранции пред търговските банки до 50% от желаните от кредитополучателите кредити. Това в голяма степен улеснява кредитополучателите. Тези, които не разполагат с достатъчно обезпечение, могат да ползват гаранциите на Гаранционния фонд. Положителният ефект на фонда се изразява в по-евтиното финансиране. Той гарантира до 50% от кредита. Де факто малки и средни предприятия със затруднения за кредитиране чрез посредничество на НГФ могат да получат тази гаранция и да се кредитират от съответната търговска банка, на която са клиент".

Гаранциите на НГФ са или за собствен риск, или в съвместно сътруoничество с Европейския инвестиционен фонд, респективно Европейската инвестиционна банка, пояснява Ангел Джалъзов. Сътрудничеството протича по линия на издадените контрагаранции от тяхна страна, допълва още той.

"Много по-ефикасен е финансовият инструмент за развитието на дадено предприятие, отколкото грантът".

Изпълнителният директор на Националния гаранционен фонд заявява, че близо над 1 млрд. са издадените гаранции за последните 10 г. и близо 2 млрд. са кредитите за малки и средни предприятия. "Над 8000 са предприятията, използвали услугите на НГФ, от които 1000 са със стартиращ бизнес. Независимо от своето сравнително кратко съществуване, фондът за 2017 г. имаше над 230 милиона издадени гаранции, за което банките отпуснаха близо половин милион кредити на съществуващия нов тип бизнеси. Гаранционният фонд върши своята функция и това е в улеснение и на фонда, и на кредитополучателите и банките. Гаранционният фонд има сериозна положителна роля за кредитиране на малките и средни предприятия и засилването на експортния потенциал на страната като цяло", разяснява гостът.

"Два са основните продукта, които фондът предлага на своите партньори. Единият вид е индивидуалната гаранция, където се гледа гаранция по гаранция. Вторият продукт е доста по-популярен и е т.нар. „портфейлна гаранция“".

Българските банки имат доста консервативен подход по отношение на отпускането на кредити, така се налага да се плаща по-малък размер на гаранции от страна на НГФ, категоричен е Ангел Джалъзов.

"Ако една компания не успява да обслужва кредита си, по сега действащите гаранционни споразумения на банките ангажимент на банката е да започне процедурата по принудително изпълнение. След като процедурата приключи и се осребрят активите, съответната част се превеждат на Гаранционния фонд".

Това, което ми се иска да се случи, е обемите на издадените гаранции от Гаранционния фонд да бъдат утроени или поне да са с достатъчно добър темп. Това зависи и от ръста на икономиката. Точно тук е мястото и времето фондът да заеме една проактивна позиция, обобщава гостът.

Още по темата вижте  във видео материала.