В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Допълнителното здравно осигуряване би било неефективно без здравни реформи

Аркади Шарков, здравен икономист, ЕКИП, В развитие, 14.09.2018

15:00 | 14 септември 2018
Аркади Шарков, здравен икономист, ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Аркади Шарков, здравен икономист, ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако се приложи моделът на допълнителното задължително здравно осигуряване, без той да бъде придружен от съответните здравни реформи, резултатът ще бъде по-висока здравна вноска срещу същото качество на здравеопазването. Такова мнение изрази здравният икономист от ЕКИП Аркади Шарков в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Шарков смята обаче, че доплащането от страна на пациента би имало дисциплиниращ ефект върху него.

„Пациентът ще знае, че неговото здраве струва пари и съответно преди да реши да злоупотребява със здравето си (да пуши, да не тренира), ще се замисли, че винаги ще доплаща от своя джоб“.

Икономистът обърна внимание на проблема с доплащането като цяло в здравната ни система и социалнозначимите заболявания.

„Най-високата смъртност е при сърдечно-съдовите заболявания – 75 хил. човека на година умират от или от инфаркт, или от инсулт. След като процентът за доплащане на лекарствата от страна на пациента е в рамките на 60-65%, много от пациентите отпадат от терапия. Така на по-късен етап има или летален изход, или опират до болничната помощ, където тяхното лечение е много по-скъпо. Това са много сериозни проблеми, които следва да бъдат решени. Те са добре познати на нашите законотворци и управленци. Въпросът е до каква степен имат финансовата и политическа воля да бъдат те решени“.

 

Очаквайте видео.