В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Големите партии губят гласоподаватели в Швеция

Проф. Вера Ганчева, СУ, В развитие, 12.09.2018

18:27 | 12 септември 2018
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Резултатите от изборите в Швеция все още не са окончателни. Крайните ще станат ясни в петък. До момента те предопределят промяна за Швеция. Това каза проф. Вера Ганчева, СУ, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

"Традиционно страната е смятана за бастион на стабилността, просперитета и социалната толерантност. Това се дължеше на Социалдемократическата партия там. Изборите се оказаха най-неблагоприятни именно за нея, която остава най-голямата политическа сила, макар и на ръба. Гласувалите за партията са 28,4% срещу 31,1% на миналите избори през 2014 г."

Изборите в страната бяха не само парламентарни, а и местни, посочи проф. Ганчева.

„Социалдемократическата партия губи в 252 общини от общо 290 според данните към момента. Това е една от най-големите загуби за нея".

Следващият голям губещ е Умерената коалиционна партия в страната, каза още гостът. Тя посочи, че партията се е лишила от най-много места в парламента - 14, като 19,8% са гласовете за нея на тазгодишните избори срещу 23,3% през 2014 г.

„Налице е разслоение в политическия сектор, при което губят големите партии.“

Проф. Ганчева добави, че избирателната активност в Швеция е висока. Тя е близо 85% от населението на страната с право на глас (над 6 млн.), уточни гостът.

Като сензационен успех тя определи този на дясноекстремистката партията Шведски демократи и поясни, че все пак гласовете за нея не са достатъчни за участието ѝ в правителството.

„Учудваща е високата подкрепа за тази партия, тъй като политиката ѝ е крайна, насочена срещу мигрантите, държавната политика спрямо тях и Европейския съюз“.

Гостът добави, че рекорден брой избиратели са сменили предпочитанията си към партия след предварителните избори в страната.

Вижте целия разговор във видеото.