В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо Меркел предпочете ЕК пред ЕЦБ?

Луиза Славкова, политолог и изпълнителен директор на Фондация Софийска платформа, В развитие, 29.08.2018

19:45 | 29 август 2018
Луиза Славкова, политолог и изпълнителен директор на Фондация "Софийска платформа“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Луиза Славкова, политолог и изпълнителен директор на Фондация "Софийска платформа“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няколко са причините германският канцлер Ангела Меркел да се откаже от Европейската централна банка (ЕЦБ) в полза на Европейската комисия (ЕК). В основата им е фактът, че председателят на Германската централна банка изпълнява много по-значими функции на поста си в момента, отколкото ако се премести и оглави ЕЦБ. Позицията на председател на ЕК е важна за Меркел, тъй като това е ключово политическо място в Брюксел. Това каза Луиза Славкова, политолог и изпълнителен директор на Фондация "Софийска платформа“, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Германските интереси са много силно защитени от централната банка в страната и те ще останат такива, дори председателят на ЕЦБ да не е германец. По-важно е председателството на ЕК. Имаше спекулации, че дори самата Меркел иска да заеме този пост, но за подобни твърдения все още е твърде рано“.

Славкова посочи, че желанията на Германия за председателство на ЕК не целят преки ползи за страната, тъй като не това е идеята на председателя на Комисията.

„Позициите в ЕК не би трябвало да защитават държавни интереси, а тези на целия Европейски съюз (ЕС). По-скоро Германия цели на поста да застане лице, което не е с антиевропейски нагласи“.

Гостът коментира, че все пак вътрешнополитическото управление на фона на трудно постигнатото коалиционното споразумение в Германия остава водещо за канцлера.

„Вътрешните проблеми в Германия не престават да растат и Меркел няма как да ги игнорира за сметка на европейския разговор“.

Според експерта създаването на финансова автономия на ЕС от САЩ не е препоръчително.

„Системата, в която се намират ЕС и САЩ, позволява на европейските държави да ползват информацията на американските служби. Финансирането на терористична дейност до голяма степен се проследява чрез този тип информация. Ако ЕС преустанови работата си със САЩ, то достъпът до такава информация ще се прекрати. От гледна точка на сигурността това не би било благоприятно за Европа“.

Вижте целия разговор във видеото.