В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Трябва ли пациентите да доплащат за здравни грижи?

Аркади Шарков, здравен икономист, В развитие, 16.07.2018

19:00 | 16 юли 2018
Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята пациентите да доплащат за медицински услуги е стъпка в правилната посока. Това коментира здравният икономист от ЕКИП Аркади Шарков в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Ние и в момента доплащаме. Въпросът е, че това доплащане в повечето случаи е нергламентирано, т.е минава под масата. По изчисление на Световната здравна организация и на Националния център за изследване на общественото здраве се оказа, че между 55%-60% се доплащат от всеки един от гражданите, което е най-високият процент в рамките на ЕС. Така че неофицилано и сега доплащаме“.

Според него административната официализация на подобно доплащане е стъпка в правилната посока, тъй като "от една страна ще се изсветлят едни процеси, а от друга – ще има яснота какви са цените".

Шарков смята, че по този начин може да се види и самото търсене и предлагане в дадената сфера и дадения сегмент.

„Но ако говорим за увеличаване на здравната вноска от 8% на повече не е приемлиево, защото няма да реши нито един от проблемите. Проблeмът със сегашните 8% е, че не получаваме нужното качество и че не са изразходвани по начина, по който трябва да бъдат. Така че без реформи допълнителната вноска ще потъне в ямата“.

Кои са възможните реформи?

Вижте видео с целия разговор.