В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Туризмът ни се нуждае от реклама

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, В развитие, 12.06.2018

14:15 | 12 юни 2018
Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавата ни трябва да отпусне сериозни средства за реклама на туризма. Това каза Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, в интервю на репортера Цветин Филипов за предаването „В развитие“.

„Докато огромният обем от инвестиции се прави по отношение на частните хотели и атракции, то държавата следва да отговори в рамките на това публично-частно партньорство с ангажимент към своята част от собствеността. Затова очакваме мащабен ресурс за реклама на националното богатство, културно-историческото и природно наследство, за изграждането на професионални туристически представителства в чужбина и търсене на инструментариум за привличане на повече авиопревозвачи не само от Европа, но и от далечния Изток. Това е единственият начин за сериозен ръст на платежоспособните чужди туристи“.

Днес в София се провежда среща на Националния борд по туризма. Темите, които са включени в програмата, са най-вече дефицитите, които съществуват в българския туризъм и за това как секторът да бъде оптимизиран по начин, така че да носи необходимите дивиденти.

„Сред дискутираните теми са категоризацията на хотелите, международния маркетинг на българския туризъм и образът на България като дестинация. Беше обърнато внимание на факта, че около 64% от хората, които са организирали туристическа обиколка в България, са го направили през интернет. Това е едно от слабите звена на българския туризъм, от гледна точка на това, че ние явно липсваме в социалните мрежи – Инстаграм, Фейсбук и др.“, каза репортерът на Bloomberg TV Bulgariа.

От Националния борд по туризъм отправиха послание към държавата, което Полина Карастоянова обобщи така:

„Ние имаме висока степен на готовност за обединение на туристическия сектор в единна, призната от закона, създадена чрез Закона за туризма организация, по модела на Българската строителна Камара и на Националната лозаро-винарска камара – организации, които с времето доказаха своята смисленност и успешност. Това ще даде възможност от една страна бизнесът да говори с един глас с държавата, да бъде силен и равнопоставен партньор, от друга страна ще даде възможност на държавата да използва целия ресурс на бизнеса, който може да бъде в няколко аспекта. С допълнителни възможности по отношение на реализиране на националната и международна рекламна политика“.

По думите ѝ най-близката до нас държава, като модел на функциониране на организации и на управление на туризма, е Хърватска. От тях можем да вземем добрите практики и да ги приложим у нас.

Целия репортаж очаквайте във видеото.