В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво ще последва от търговското напрежение между Китай и САЩ

Анжела Сарафян, асоцииран изследовател в Европейския институт за изследване на Азия в Брюксел, В развитие, 26.04.2018

20:29 | 26 април 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

САЩ има сравнително стабилни икономически показатели до момента. За сметка на това в Китай наблюдаваме т.нар. балон на задлъжняването. Това каза Анжела Сарафян, асоцииран изследовател в Европейския институт за изследване на Азия в Брюксел, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Има една многотрилионна банкова система, която много анализатори класифицират като сенчеста банкова система. Има много заеми, които се заемат, или инвестиции, които се правят по Пътищата на коприната и които в момента не са възможни за изплащане. От друга страна големите банки предоставят гаранции, дори за провал. Това в един момент може да започне да коства много, защото тези банки трябва да бъдат спасявани в даден момент“.

Тя отбеляза, че въпреки това Китай има този капацитет.

„Да, може в момента към БВП-то да има 300% задлъжнялост, което е двойно повече от преди 10 години, но реално те имат и политика, която по някакъв начин да се справи именно с тази ситуация. Растежът се забави, но това е контролирано забавяне от страна на властите в Китай“.

Според нея остава въпросът дали Китай, за да се справи с натиска от тези тарифи, които се нанасят, няма да се наложи да се върне към старите си практики и да намали степента на реформа вътре в икономиката си; дали няма да се наблюдава пак един сравнително изкуствен растеж.

Повече вижте във видеото.