В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Централните банки - в задънена улица?

Владимир Сиркаров във В развитие, 28.03.2018

21:00 | 28 март 2018
Обновен: 23:07 | 28 март 2018
Владимир Сиркаров, Bloomberg TV Bulgaria.
Владимир Сиркаров, Bloomberg TV Bulgaria.

Централните банки, със своите политики и ефекта на Кантийон, са в основата на сериозното неравенство в доходите. То е създадено по изкуствен път и със сигурност се увеличава. Но неравенството не е проблем в пазарните отношения, а по-скоро в непазарното влияние и интервенции на централните банки. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Стабилната парична емисия, стабилното парично предлагане е едно от най-фундаменталните условия за устойчивото развитие на всяка една икономика, каза Сиркаров.

"Стабилните цени са един от основните мандати на всяка една централна банка, а на някои централни банки това е единственият. Причината е, че стабилните ценови равнища, които нямат сериозни флуктуации на годишна база, са важно условие за осъществяване на ефективна и ефикасна бизнес калкулация. Икономическите актьори да могат да правят своите проучвания".

Според анализатора не трябва да се забравя и за контрола върху финансовата система и, че "имаше доста пропуски" не само от страна на централните банки, но и на регулаторите.

Какво представлява Ефектът на Кантийон и дали свежите пари поставят в риск целия икономически цикъл? 

Вижте целия коментар.