В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Светът не трябва да отговаря на протекционизма на Тръмп

Кузман Илиев, пазарен анализатор, В развитие, 06.03.2018

20:08 | 6 март 2018
Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента Тръмп се държи не като държавник и политик, а като бизнесмен, който използва американския пазар като инструмент за натиск и като разменна монета. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

 „Това е една много специфична позиция, защото в икономиката военната терминология не е много коректна. Във войната действително има победител и губещ, страдат цивилните, има убити и т.н, а тук когато говорим за търговска война, ние изключително погрешно насочваме погледа на хората, че става въпрос за ситуация, в която имаме игра с нулев резултат – че единия печели за сметка на другия“, коментира той.

„В икономическите възгледи на Тръмп, щом САЩ има търговски дефицит с Китай, това е много голям проблем. От икономическа гледна точка обаче самият факт, че има търговия, показва, че двете страни са спечелили. Това че парите отиват при производителите на стоките, а американски гражданин получава продукт, в икономиката не е проблем. Тези пари ще се върнат в САЩ под формата на инвестиции на капиталовия пазар или депозити.”

Анализаторът смята, че най-лошият сценарий, към който се върви в момента, е ответен удар от всяка една засегната страна и може би глобална търговска война.

„Икономическият национализъм, който Тръмп определено вече изповядва, води до затваряне, връщане към икономическото варварство, а международното разделение на труда изчезва“.

Според Илиев за да не се стига до глобална търговска война, най-правилната реакция на света е да не прави абсолютно нищо.

„Така само ще ударят собствените си потребители, които ще трябва да плащат по-висока цена за вносните американски стоки, без по никакъв начин да помогнат на засегнатите от мерките износители“.