В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Съществуването на ЕС размива линиите на отговорност

Адриан Николов, икономист в ИПИ, В развитие, 16.06.2017

12:22 | 16 юни 2017
Автор: Investor.bg
Адриан Николов, икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адриан Николов, икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕС със своята намеса в икономиките на страните членки размива линиите на отговорност,  благодарение на което гласоподавателите вече не знаят дали отговорност за това, което се случва с техните национални икономики носи локалното правителство или по-скоро Брюксел. Това коментира икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов в ефира на "В развитие" с Велко Каменов.

В хода на свое проучване той установява, че икономическо гласуване в Европа има и то в продължение на много дълъг период. "Там, където има размиване на линиите на отговорност за това, което се случва в икономиката, феноменът икономическо гласуване се наблюдава в по-малка степен", отбеляза икономистът. 

Резултатите от проучването също така показват, че най-добре интегрираните държави в ЕС са централноевропейските държави, тъй като техните пазари са отворени почти и изключително само към Европа, коментира той. 

По думите му Гърция в целия период от присъединяването си към ЕС е най-отдалечена от останалите държави. "Страната никога не е била част от европейската икономика по начина, по който са били държави като Белгия, Люксембург, Холандия", посочи още Николов.

Вижте повече във видеото: