В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българските партии имат от какво да се страхуват при бъдещ проект на Румен Радев

Росен Стоянов, политолог и преподавател по политически комуникации в НБУ, "В развитие", 17.06.2024г.

17:45 | 17 юни 2024
Обновен: 17:18 | 24 юни 2024
Автор: Антония Косева

Тенденцията от последните 6 парламентарни избори в България отново показа “неглижирането” към избирателите. Предизборната кампания не беше силна и заявителна, а по-скоро беше обратното -  внимание на други фактори като омраза, злепоставяне. Забелязваше се и липса на изграждането на партийни структури. Това разказа Росен Стоянов,  политолог и преподавател по политически комуникации в НБУ в интервю пред Росен Стойчев за предаването ни "В развитие" с водеща Цветисиана Костова.

За първи път в България ставаме свидетели на залагането на социалните мрежи като платформа за политическа агитация и реклама. Използването на такъв тип предизборни кампании има за цел да таргетира малка, но активна част от избирателите и както се забеляза и у нас това даде желания резултат за една от партиите, влезли в парламента. 

Цялостният анализ на поведението и стратегиите на партиите според политолога Росен Стоянов, представлява по-скоро липса на умение за адаптиране спрямо средата и времето, и омраза, злобни изказвания, нападки и подхвърляния в посока на конкурентите си. Този тип за предизборна кампания не е характерен за политическия тертип на Европа, но последните избори у нас промениха статуквото.

"Политиката не трябва да е празно обещание. Тя трябва да може да се направи."

Гостът коментира още че, сформирането на правителство, обаче, може да се окаже трудоемка задача със сегашния наличен състав, но има място и време за преговори, Коментира Стоянов. Наблюдава се и желание от страна на по-малки политически сили да участват във властта като вече се поставят някои предложения за това на какъв принцип да работи бъдещето правителство.

"Не трябва да се намира "топлата вода". Трбява да се намерят всички опорни точки и да се направят огромни компромиси."

За слуховете по тема бъдещ политически проект на президента Румен Радев, Росен Стоянов коментира, че ситуацията в държавата ни е крехка. Задължително според него е да има правителство сега. Ако се стигне до следващи предсрочни избори това би довело до още по-ниска избирателна активност. Но един проект от страна на държавния глава може да се окаже повратен за българската политическа сцена.

“Тези страхове, които “тресат” някои политическите партии определено не са без причина.”

Ще успее ли да се сформира правителство в сегашната ситуация след изборите? Какво е бъдещето на политиката в България? Как малките партии ще повлияят във вземането на решения?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.