В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Испания и Великобритания са много близо до решаване на спора за Гибралтар

Статутът на Гибралтарския анклав е много спорен въпрос за Великобритания още от 2016 г.

18:50 | 29 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Във вторник испанският външен министър Хосе Мануел Албарес проведе среща с новия британски външен министър Дейвид Камерън. Самият Камерън е показал желание за постигане на споразумение. Испания обяви, че е готова да се съгласи на сделка още в сряда. Албарес разговаря с Камерън по телефона още в понеделник, като двамата проведоха среща във вторник.

Представители на Великобритания обявиха, че е в интерес на страната да има договор с испанското правителство възможно най-скоро.

Статутът на Гибралтарския анклав е много спорен въпрос за Великобритания още от 2016 г. Търговско споразумение с ЕС беше договорено още преди три години, но то не покрива темата с Гибралтар. Британското правителство води продължителен спор с Испания относно паспортните проверки на пристигащите на летището в Гибралтар.

Властите в Лондон и Мадрид се стремят да определят отношенията на британската територия с ЕС и да позволят на хората да преминават сухопътната граница между Гибралтар и Испания, като подлежат на ограничен или никакъв граничен контрол. Мадрид настоява за паспортни проверки от испанската полиция на летището и пристанището в Гибралтар, но Великобритания е твърдо против "испански ботуши да стъпват на територията", според участниците в преговорите

Регионът в южната част на Пиринейския полуостров. Намира се под управлението на Великобритания от 18 век. Гибралтар може да се счита за британска колония, но реално местното население дава сериозно одобрение за това. В два последователи референдума местните граждани подкрепиха с огромно мнозинство сегашния статут на полуострова.

Гибралтар е британско владение от 1704 г. Тогава холандци и британци го превземат като част от споровете за Испанското наследство. Територията е преотстъпена на Великобритания през 1713 г. Мястото е изключително важно за британските кораби, тъй като контролира тесния вход към Средиземно море. Реално от там минава огромна част от световната търговия по море.

Гибралтар има икономика, основана на туризъм, хазарт и финансовите услуги. Това доведе и до нови спорове с Испания преди десет години. Регионът стана известен като данъчен оазис. Бившият испански премиер Мариано Рахой призова ЕС да обърне внимание на постоянно повишаващите се финансови потоци през региона. Испански представители смятат, че така се спомага прането на пари. Тогава испанското правителство обяви, че готви и такси за пресичане на границата. Още тогава Дейвид Камерън, по това време британски премиер, обяви, че неговата страна винаги ще подкрепя Гибралтар.

Припомняме си и испанската блокада на сухопътната граница, която започна през 1969 г,. и приключи чак през 1985 г.

Изглежда, че сега е моментът Великобритания и Испания да разрешат този спор.